Wednesday, August 7, 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λάρισα, 6-8-2013
   Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνεται  η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για την υποβάθμιση της διδασκαλίας των Αγγλικών παρουσιάζοντας το  ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Λυκείου από τον Σεπτέμβριο. Όπως είχαμε ψηφίσει τον Ιούνιο στη Γενική Συνέλευση προβλέποντας τα κακώς ερχόμενα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας μπροστά στη λαίλαπα των τελευταίων ημερών. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα όλων και των μαθητών ιδιαίτερα, για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το νέο Λύκειο εξοστρακίζει την απόκτηση άριστης γνώσης  της αγγλικής (επίπεδο Γ2),  στερώντας το δικαίωμα των μαθητών να αποκτούν εξίσου ανταγωνιστικά προσόντα με αυτά μαθητών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Μην ξεχνάμε ότι η άριστη γνώση των αγγλικών σε μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι δεδομένη μέσα από το δημόσιο σχολείο στο οποίο τα διδάσκονται 5-6 ώρες εβδομαδιαίως. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό προκειμένου να πιστοποιήσει τη  γνώση των αγγλικών του υποψηφίου φοιτητή κάνει αναφορά στον γενικό μέσο όρο του μαθήματος στο απολυτήριο του. Πώς λοιπόν ένας Έλληνας μαθητής μπορεί να προχωρήσει σε σπουδές χωρίς να καλύπτονται τα βασικά προσόντα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την οποία θέλουμε να την αποκαλούμε δωρεάν;
Στο δε εσωτερικό όλες οι σχολές απαιτούν τη γνώση της αγγλικής κι αυτό  είτε γιατί πρέπει όλοι οι φοιτητές να είναι σε θέση να εκπονούν τις εργασίες τους αφού μελετήσουν τη διεθνή βιβλιογραφία, είτε γιατί τίθεται από πέντε σχολές ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή των φοιτητών σε αυτές (Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διερμηνείας Μεταφραστών Ιονίου Παν/μίου, Εμπορικού Ναυτικού).
Το υπουργείο λοιπόν θέτει στους μαθητές δεδομένο ότι μέχρι τη Γ γυμνασίου  το επίπεδο Β2 είναι αρκετό. Άρα, τα τρία χρόνια του Λυκείου είναι το διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές και οι γονείς τους εξαναγκάζονται είτε να επιλέξουν  να ξεχάσουν ό,τι έχουν διδαχθεί είτε να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση με το ανάλογο υψηλό οικονομικό κόστος - το οποίο δεν μπορούν να καταβάλλουν όλοι - για πιστοποιητικά τα οποία επί των πλείστων  δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα.
 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ προτείνει:
Όχι μόνο την άρση της απαράδεκτης κατάργησης της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας από το ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Λυκείου, αλλά και την ενίσχυση και  αναβάθμιση αυτής, ώστε η επαρκής γνώση της να αποκτάται στο δημόσιο σχολείο συνδέοντάς το με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ).
Ειδικότερα, η διδασκαλία του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας ως μάθημα γενικής παιδείας να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών της  Α και Β Λυκείου, με τρεις ώρες εβδομαδιαίως,  με στόχο την απόκτηση του επιπέδου Γ1-Γ2, ώστε οι μαθητές και οι γονείς τους  να μην αναγκάζονται να αιμορραγούν οικονομικά  με την αναγκαστική στροφή τους στην ιδιωτική εκπαίδευση και επιπλέον με 2 ώρες εβδομαδιαίως στην Γ Λυκείου, με στόχο την προετοιμασία των μαθητών για το ειδικό μάθημα των αγγλικών που θεωρείται προαπαιτούμενο για αρκετές σχολές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) άνευ εξετάσεων (40% των θέσεων), ο βαθμός απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ πολλαπλασιάζεται επί 1000, η δε καλή γνώση της αγγλικής (Β2) δίνει στον υποψήφιο 2000 μόρια, η πολύ καλή γνώση (Γ1) 2200 μόρια και η άριστη γνώση (Γ2) 2500 μόρια.
Τέλος , θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα αναθεωρήσει αυτήν την άδικη πολιτική κατάργησης ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθιστώντας την φτωχότερη και ελλιπή.
 Ως σύλλογος εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που πλήττονται από τα νέα άδικα μέτρα στον χώρο της Παιδείας.
Εκ μέρους των μελών του Συλλόγου Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας
Το Δ.Σ


No comments:

Post a Comment