Wednesday, August 7, 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ06 Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Διαμαρτυρία καθηγητών ΠΕ06 Καβάλας


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το προτεινόμενο σχέδιο εξοστρακισμού του μαθήματος των Αγγλικών από το νέο Γενικό Λύκειο. Φυσικά, αυτό δημοσιεύτηκε μέρα Σάββατο και φυσικά μέσα στον Αύγουστο!
Διερωτάται λοιπόν κανείς:
·         Ποια νοσηρά μυαλά σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας;
·         Με ποια λογική αφαιρούν το δικαίωμα των παιδιών μας στη μάθηση;
·         Ποιος – αλήθεια – σκέφτηκε ότι το μάθημα των Αγγλικών δεν χρήζει σπουδαιότητας, ώστε να περιληφθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου;
·         Ποιος  – αλήθεια – δεν ξέρει ότι η σημερινή διεθνής γλώσσα είναι απαραίτητη για τη συνέχιση των σπουδών των μαθητών στην τριτοβάθμια και μεταπτυχιακή εκπαίδευσή τους; Ιδιαίτερα στις μέρες μας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται το Δημόσιο Λύκειο να προσφέρει στους μαθητές του το υψηλό επίπεδο γνώσης που απαιτείται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 
·         Ποιος  – αλήθεια – νομίζει ότι η γνώση σταματά στην απόκτηση πιστοποιητικού επιπέδου Β2 (Lower), συνήθως στο Γυμνάσιο και δε χρειάζεται η συνέχιση της ΔΩΡΕΑΝ τελειοποίησης της μάθησης στο Λύκειο;
·         Και ποιος διαφωνεί με το πάγιο αίτημά μας για σύνδεση του μαθήματος των Αγγλικών στο Λύκειο με την απόκτηση τωνπιστοποιητικών άριστης γνώσης Γ1 και Γ2;
Το θέμα είναι πιο σοβαρό από την (ορατή) διαθεσιμότητα των συναδέλφων του κλάδου της Αγγλικής (ΠΕ 06). Έχει να κάνει με τη μόρφωση των παιδιών μας, τη συνεχή τριβή τους με τη γλώσσα, την εκπαίδευσή τους εν γένει.
Σε άλλα κράτη – που ο σχεδιασμός δε γίνεται στο πόδι – το μάθημα των Αγγλικών διδάσκεται 5-6 ώρες εβδομαδιαίως. Δια τούτο, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση βρίθει μαθητών άλλων χωρών που χειρίζονται με άνεση την Αγγλική. Στη δική μας χώρα, οι δικοί μας μαθητές «καταδικάζονται» να ξεχάσουν κι αυτά που ήδη έμαθαν στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Ποιος – αλήθεια – νομίζει ότι τρία χρόνια αποχής από την (όποια) Ξένη Γλώσσα θα βοηθήσει τα παιδιά μας; Ας σοβαρευτούμε λοιπόν!
Στο όνομα της δήθεν εξοικονόμησης χρημάτων κάποιοι παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας. Η μεγάλη επένδυση ενός κράτους είναι – ή θα ‘πρεπε να είναι – στη Μόρφωσή του! Στην Εκπαίδευσή του! Στην Αφύπνισή του!
Στο Νέο Γενικό Λύκειο θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των ωρών του μαθήματος των Αγγλικών, τουλάχιστον ένα τρίωρο διδασκαλίας σε κάθε τάξη. Τουλάχιστον! Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν θέλουμε να ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ισότιμα και όχι να καταντήσουμε οι παρίες της! Αν θέλουμε να νοιαζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας.
Είναι υποχρέωση του κράτους το Δημόσιο Σχολείο.
Είναι υποχρέωση του κράτους το απρόσκοπτο δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση.
Είναι υποχρέωση του κράτους η διασφάλιση εκείνων των κριτηρίων που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Γνώσης.
Ζητούμε από τους ιθύνοντες να σκεφτούν λίγο παραπάνω τα ανωτέρω και να προβούν τελικά στην αύξηση των ωρών του μαθήματος των Αγγλικών. Γιατί τα παιδιά μας, τελικά, το αξίζουν.
Καθηγητές ΠΕ 06 Καβάλας


No comments:

Post a Comment