Wednesday, August 7, 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                    
                                                                                                                         Κοζάνη, 18-6-2013
E-mail: enosipe06dimak@gmail.com                                                                                     Αριθμ. πρωτ.: 9
Blog:     enosipe06dimak.blogspot.gr
Τηλ.:     6972039392
              6946383715                                                    ΠΡΟΣ:
 - κο Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο,
                                                                                                          Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
-  κο Γκιουλέκα Κωνσταντίνο,
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
-   κο Κεδίκογλου Συμεών,
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
                                                                                                                                                                                                        ΚΟΙΝ.: Πίνακας αποδεκτών
ΘΕΜΑ: Η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στο Νέο Λύκειο
           Η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας επιθυμεί μέσω του παρόντος εγγράφου να σας μεταφέρει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των μελών της σε ό,τι αφορά τα ακόλουθα:
           Αφενός η μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών τη σχολική χρονιά 2012 - 2013 στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ και αφετέρου η κατάργηση ή/και η μείωση των ωρών διδασκαλίας  των Αγγλικών στη Β΄ και στη Γ΄ του Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αναλυτικού προγράμματος του Νέου Λυκείου, καθιστούν για εμάς ξεκάθαρες ενδείξεις υποβάθμισης του συγκεκριμένου μαθήματος στα Δημόσια σχολεία και δη στα Δημόσια Λύκεια.
          Οι δρομολογήσεις αυτές μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους για τους εξής λόγους:
Ø  Η τυχόν κατάργηση της διδασκαλίας της Αγγλικής στα Λύκεια διακόπτει την επαφή των μαθητών με τη γλώσσα, η γνώση της οποίας είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση και τη φοίτηση σε πολλές Πανεπιστημιακές σχολές.
Ø  Η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας συμβάλλει στην ευρύτερη καλλιέργεια όλων των μαθητών γιατί τους φέρνει σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό και διευρύνει την κουλτούρα τους.
Ø  Οι οικογένειες θα οδηγηθούν στο μονόδρομο των ιδιωτικών φροντιστηρίων επιδεινώνοντας έτσι  την οικονομική τους κατάσταση. Αρκετές από αυτές τις οικογένειες θα στερήσουν από τα παιδιά τους την εκμάθηση της γλώσσας γιατί δε θα μπορούν να πληρώνουν τα φροντιστηριακά δίδακτρα.
         Οι προτάσεις μας σε ό,τι αφορά στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας και της θέσης του μαθήματος των Αγγλικών στα Προγράμματα Σπουδών των δημόσιων σχολείων συνοψίζονται στα παρακάτω:
                1) Το πρόγραμμα σπουδών να διαρθρωθεί έτσι ώστε η Αγγλική γλώσσα να διδάσκεται σε όλες τις τάξεις της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό μάθημα. Να μην προβεί το Υπουργείο σε περαιτέρω μείωση των ωρών στο Νέο Λύκειο και να επαναφέρει τις ώρες  διδασκαλίας ως είχαν στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ.
                2) Το πρόγραμμα σπουδών να συνδεθεί  με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) ώστε το δημόσιο σχολείο να μπορεί να παρέχει πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ενταγμένα στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Γλωσσομάθειας (Common European Framework of Languages).
                3) Να δοθεί στο δημόσιο λύκειο η δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων προετοιμασίας  για τις εξετάσεις των Αγγλικών ως ειδικό μάθημα για την εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελλήνιων Εξετάσεων στα ανάλογα πανεπιστημιακά τμήματα.
                4) Να αποκτήσουν πρόσβαση οι καθηγητές των Αγγλικών στην Επιμόρφωση Β΄  Επιπέδου στην Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη Διδακτική, ώστε να επισημοποιηθούν και να επικυρωθούν προσόντα που ήδη διαθέτει και εφαρμόζει η μαζική πλειοψηφία του κλάδου.
                5) Να μοριοδοτηθούν οι καθηγητές των Αγγλικών για τη γλωσσομάθειά τους με αποδεικτικό αυτής τα πτυχία τους.   
Για το Δ.Σ. της Ένωσης
                Η Πρόεδρος                                                                                               Η Γραμματέας
               Χαντζή Μαρία                                                                                             Πλήινα Φωτεινή                               

No comments:

Post a Comment